A világcég, ami a Corvinus iskolapadjából repült ki

WizzAir – ha ezt a nevet hallod, valószínűleg Neked is a rózsaszín repülőgépek jutnak az eszedbe, amelyeken talán már Te is utaztál. Ha így volt, egy nagyobb összeget tennék rá, hogy a kényelmetlen ülések, a kis lábhely és a számtalan pluszköltség égett bele az emlékezetedbe. Tény, hogy nem a legkényelmesebb fapadossal utazni, de a Wizz mégis a világ egyik leggyorsabb ütemben növekvő légitársasága. A céget 2003-ban alapították, 2004-ben szállt fel az első járata, mára pedig több mint 600 úticélt kínál utasainak – akikből nincs hiány: a légitársaság 2006-ban már túl volt az ötmilliomodik, 2008-ban pedig a tízmilliomodik utasán.

De hogy mi köze ennek kis hazánkhoz, és legfőképp a Corvinushoz? Több, mint gondolnád! Talán sokaknak az is meglepetés lehet, hogy a világhírű vállalat Budapestről indult, de ez nem minden: Váradi József, a légitársaság társalapító-vezérigazgatója egykor a Corvinus – pontosabban akkor még Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem – iskolapadjait koptatta, pont, mint mi! De ki is ő, és hogy jutott egy ekkora cég élére? Kalandos út vezetett idáig, az egyszer biztos.

Váradi 1965-ben született Debrecenben, 18 évesen költözött Budapestre, és ‘89-ben végzett közgazdászként szeretett egyetemünkön. (Később amúgy LLM mesterfokozatot is szerzett a University of London egyetemen.) Ezt követően, 1991-ben Procter&Gamble-nél kezdett el dolgozni kereskedelmi képviselőként, de talán amiről többen hallottunk már, 1999-ben a Malévnál kapott munkát kereskedelmi vezérigazgató-helyettesi pozícióban. De alig telt el 5 hónap, és már a vezérigazgatói székben ült. Ebből a tisztségből végül 2003-ban, a Medgyessy-kormány mozdította el – a nemzeti légitársaság pedig 2012-ben csődbe is ment. Sok kritika is érte azóta Váradit, hogy csődbe vitte a Malévet, azonban kétségtelen, hogy annál is több tapasztalatot merített belőle. Ugyanis itt kanyarodunk vissza a bejegyzés elejéhez: ő volt az egyike annak a hat szakembernek, akik 2003-ban megalapították a WizzAirt. Váradi lett a cég CEO-ja, és azóta is ő kormányozza (ha nem is a repülőket, de) a nagyvállalatot. Kétségtelen, hogy döntéseivel sokunknak okoz fejfájást az utazások alkalmával, azonban társaival lehetővé tette, hogy szinte néhány ezer forintból körbejárjuk Európát. És mindezek mellett bebizonyította, hogy hova juthatsz el Te is, kedves olvasó a most még néha unalmasnak és feleslegesnek tűnő egyetemi képzés után!

Írta: Levi

2020.03.10.

További bejegyzések

Hivatás egy életre

Hivatás egy életre

Bodó Virág Anna a BabyGarden bölcsőde megálmodója, tulajdonosa és vezetője. Emellett pedig a Vállalkozó Pedagógusok nevű startup alapítója is egyben.

Kommentek

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

  1. Meddig tart majd a mélyrepülés? – Avagy mi várhat a Wizz Airre a koronavírus idején | BCE2CEO - […] intézkedések a budapesti székhelyű Wizz Airt is nehéz helyzetbe sodorták. Az egykor Corvinusos hallgató – mára a cég vezérigazgatója…
  2. Milliárdos vállalat a kollégiumi szobából - BCE2CEO - […] bár a koronavírus jelentős csapást mér a gazdaságra, és olyan nagy cégek, mint a szintén Corvinushoz köthető Wizz Air…

Egy hozzászólás elküldése

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a legizgalmasabb történetekről, amik csakúgy a Corvinusról indultak, mint a Te karriered!

Sikeres feliratkozás