Interjú egy Corvinusos startupperrel

Interjú Kosdi-Kovács Mártonnal, az ExaMe startup társalapítójával, Corvinusos diákkal.

Még mielőtt belevágnánk a közepébe, össze tudnád foglalni röviden, hogy az ExaMe pontosan milyen problémára kínál megoldást?

Alapvetően a diákoknak kínálunk tanulási megoldást egy applikáció segítségével. Az elmúlt 10-15 évben annak az ideje, hogy egy diák meddig tud egy dologra koncentrálni 40 percről 1,5 percre csökkent. Ahelyett, hogy a tanulóknak tankönyvekben kellene hosszú szövegeket olvasniuk, mi a tananyagokat rövid egységekre bontjuk le. Emellett interaktív feladatok segítségével lehetővé tesszük, hogy a diákok egyből ellenőrizni tudják a tudásukat is. Harmadrészt pedig garantáljuk a forrásaink hitelességét is azáltal, hogy már létező tankönyveket teszünk digitálissá.

Az ExaMe-t 2019 novemberben kezdtük el fejleszteni, és még nincs kész. 2020 novemberben tervezünk piacra lépni.

És mit érdemes tudni az ExaMe csapatáról?

Az alap csapat Jakabos Bálintból és belőlem áll, az egész koncepciót mi dolgoztuk ki. Jelenleg Bálint felel a termékfejlesztésért, és én foglalkozom a piacra lépéssel valamint az értékesítéssel. A programozást pedig egy külsős fejlesztői csapat végzi.

Kosdi-Kovács Márton és Jakabos Bálint

Most térjünk kicsit Rád, hiszen Te is Corvinusos vagy, Pénzügy és Számvitelre jársz. Mik voltak a tapasztalataid?

Alapvetően szerintem én rosszul döntöttem, hogy Pénzügy és Számvitelre mentem, mert egyáltalán nem vagyok egy nagy pénzügyes. Arra volt a legjobb, hogy adott egy gondolkodásmódot. Nem is az a lényeg, hogy konkrétan mit tanultam, hanem inkább a tanulás és a gondolkodás módszerét tudom felhasználni most is.

Van valami olyan tárgy a Közgázról, amit hasznosítani tudsz startupperként?

Igen! Az Üzleti tervezést egy az egyben használjuk napi szinten.

Például jó tudni, hogy miért fontos az EBITDA. Emellett a Számvitel és a Vezetői számvitel is hasznos volt. Valószínűleg ezek a tárgyak az összes gazdasági szakon vannak, ezért is gondolom, hogy nem a legjobb szakot választottam.

És mi az, amit teljesen feleslegesnek éreztél?

A Marketinget például túl elméletinek éreztem. Már igazából nem is emlékszem, hogy abból mit tanultunk. De olyanról szó sem volt, hogy hogyan kellene egy online kampányt megcsinálni. Ami pedig a Szervezeti magatartást és a hasonló tantárgyakat illeti, igazából az lett volna hasznos, ha később tanuljuk azokat.

Kosdi-Kovács Márton, az ExaMe társalapítója

Kicsit kanyarodjunk vissza az ExaMe-hez. Mikor állt össze a kép, hogy érdemes lenne egy ilyen startupot csinálni? Mi adta az ötletet?

Jakabos Bálinttal ültünk egy kávézóban 2016-ban, és arról beszélgettünk, hogy az érettségi felkészülésünk mennyivel egyszerűbb lenne, hogyha a történelem könyvünk meglenne mobilon, és nézegetni lehetne, amikor csak egy-egy fejezetet van időnk átolvasni. Először ebből az ötletből lett a Töri+ nevű applikáció. Aztán ezt tovább bővítettük három tantárggyal, amiből lett az Érettségi+. Majd azt találtuk ki, hogy skálázhatóvá tesszük ezt az ötletet, ami pedig elvezetett minket az ExaMe-hez.

Szóval 2-3 év alatt alakult ki, hogy mi is ez az egész.

Most már az ExaMe-t a német piacra célozzuk, ugyanis azt látjuk, hogy itthon leginkább azok a startupok lesznek a sikeresek, akik B2B megoldásokat kínálnak. Nagyjából az Érettségi+ elérte, amit lehetett a 15.000 letöltéssel, a 9.000 regisztrált felhasználóval. Ezt így körülbelül kimaxoltuk, és most inkább nagyobb piacra kell mennünk.

Mik a legnagyobb kihívásaitok jelenleg?

Meggyőzni a tankönyvkiadókat, hogy szerződjenek le velünk úgy, hogy még nincs kész termékünk. Másrészt pedig a megfelelő befektetőt megtalálni, aki úgynevezett “smart money”-t ad – magyarán segít is, nem csak pénzt ad.

Kosdi-Kovács Márton, az ExaMe társalapítója

És ezek a szakmai megpróbáltatások hogyan befolyásolnak Téged? Valamiben megváltoztál mióta erre az útra léptél?

Azt megtanultam, hogy ha egy vállalkozást indítasz, akkor egyenrangú félként kell magadat kezelni bármilyen befektetővel vagy ügyféllel szemben.

Ez nekem az elején nagyon nehéz volt. A másik pedig, hogy meg kell tanulni bármilyen kérdésre választ adni.

Mit tanácsolnál azoknak, akik hozzád hasonló pályára készülnek?

Azt, hogy jussanak el addig, ameddig csak tudnak külső tőke bevonása nélkül; termékfejlesztés, felhasználói visszajelzés, és vásárlószám szempontjából is. Sőt, szerintem először inkább egy acceleratorba érdemes jelentkezni, majd csak azután vonjanak be tőkét.

Fontos, hogy saját forrásból maxoljanak ki mindent, amit tudnak.

 

Ha további Közgázos startupok történetei is érdekelnek, akkor olvasd el a Netpincérről vagy a Zynternről szóló cikkeinket! Csekkold le az Instagram vagy Facebook oldalunkat.

Írta: Bálint

2020.04.08.

További bejegyzések

Hivatás egy életre

Hivatás egy életre

Bodó Virág Anna a BabyGarden bölcsőde megálmodója, tulajdonosa és vezetője. Emellett pedig a Vállalkozó Pedagógusok nevű startup alapítója is egyben.

Kommentek

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

  1. Corvinusról a Szilícium-völgybe - Egy fiatal női vállalkozó sikertörténete - BCE2CEO - […] beszélgettünk Corvinusos startupperrel és beszámoltunk róla, hogy miképpen vált a Netpincér kollégiumi szobából milliárdos […]
  2. TeachMe: Nem csak a sikerből lehet tanulni - BCE2CEO - […] olvasnál még egy interjút, akkor az ExaMe társalapítójával, Kosdi-Kovács Mártonnal készültet ajánljuk. Ha, pedig a NetPincérről […]

Egy hozzászólás elküldése

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a legizgalmasabb történetekről, amik csakúgy a Corvinusról indultak, mint a Te karriered!

Sikeres feliratkozás