Milliárdos vállalat a kollégiumi szobából

Az a sok piros futárdoboz, ami nap mint nap járja Budapest utcáit szintén a Corvinushoz köthető. A NetPincért 1999-ben a Kinizsi kollégiumában alapította Perger Péter és Csontos Zoltán.

Fotó: blog.netpincer.hu

Az ötletet pedig egy egészen vicces történet ihlette, amit volt szerencsénk az egyik alapítótól, Csontos Zoltántól meghallgatni egy e-business előadás alkalmával: akkoriban – még az internet és mobiltelefon előtti időkben – nem volt olyan egyszerű ételt rendelni otthonra. A kollégiumban csak a portán működött egyetlen telefon, és azt kellett használni annak, aki pizzát szeretett volna enni a szobájában. Már ez önmagában is elég kényelmetlenséget okozott, azonban a fő gond az volt, hogy a futár nem találta meg a megfelelő szobát túl könnyen – ugyanakkor általában rengeteg éhes ember volt a kollégiumban, akik szívesen fogyasztottak pizzát. Így gyakran előfordult, hogy a pizza nem jutott el a címzetthez, hanem már a lift előtt valaki más megvette azt magának. Ezt megelégelve döntött úgy a két alapító, hogy egy internetes felületet hoz létre a kényelmesebb rendelés érdekében.

A kezdeti időkben persze sok akadályba ütköztek, erről is hallhattunk egy érdekes történetet azon az e-business előadáson. Hiába volt egy működő honlapjuk, amin a felhasználók rendelést tudtak leadni, nem üzemelhetett az egész rendszer interneten keresztül, hiszen a net nagyon sok háztartásban sem volt még elérhető – nemhogy az éttermek konyháján. Ezért olyan rendszert alkottak meg, ami a beérkezett rendelést telefon alapú szolgáltatáson keresztül küldte tovább az éttermeknek. Egy olyasmi kütyün, mint a csipogó, amit mi már leginkább csak a filmekben láttunk. Ezután viszont szembesültek egy újabb problémával, nagyon sok étteremnek a konyhája a pincében van, ahol nincs megfelelő térerő. Ezért sok helyen antennákat kellett kivezetniük az utcára, hogy fogni tudják az éttermek a küldött jeleket.

A NetPincér kezdőlapja 2000-ben (Forrás: Wayback Machine)

A kezdeti nehézségeket sikeresen leküzdötték, és ahogy fejlődött a hazai internetes rendelési piac, ők úgy fejlődtek vele. Magyarországon sikeresen megőrizték a piacvezető pozíciójukat, majd 2014-ben felvásárolta őket a német Food Panda – azt követően, hogy a magyar piacra lépve nem tudták letaszítani a NetPincért a trónról. Az elért sikerüket talán az jelzi a legjobban, hogy az új tulajdonos meghagyta a NetPincér márkanevet a magyar piacon.

És hogy egy kicsit az aktuális dolgokról is szó essen: bár a koronavírus jelentős csapást mér a gazdaságra, és olyan nagy cégek, mint a szintén Corvinushoz köthető Wizz Air is könnyen bajba kerülhetnek, a NetPincér még ebből is profitálhat: egy hét alatt nagyjából 500 új étterem jelezte feléjük a csatlakozási szándékot.

Facebook – Instagram

Írta: Zsombor

2020.03.23.

További bejegyzések

Hivatás egy életre

Hivatás egy életre

Bodó Virág Anna a BabyGarden bölcsőde megálmodója, tulajdonosa és vezetője. Emellett pedig a Vállalkozó Pedagógusok nevű startup alapítója is egyben.

Kommentek

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

  1. Intejrú egy Corvinusos startupperrel - BCE2CEO - […] további Közgázos startupok történetei is érdekelnek, akkor olvasd el a Netpincérről vagy a Zynternről szóló cikkeinket! Csekkold le az…
  2. Corvinusról a Szilícium-völgybe - Egy fiatal női vállalkozó sikertörténete - BCE2CEO - […] Korábban beszélgettünk Corvinusos startupperrel és beszámoltunk róla, hogy miképpen vált a Netpincér kollégiumi szobából milliárdos vállalattá. […]

Egy hozzászólás elküldése

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a legizgalmasabb történetekről, amik csakúgy a Corvinusról indultak, mint a Te karriered!

Sikeres feliratkozás